Mangan alınımını en fazla etkileyen faktör toprak pH’sıdır. Bir birimlik pH değişimine karşı mangan alınımı 100 kat etkilenmektedir. Bu nedenle uygun pH’da mangan alımı çok kolay olmakta, yüksek pH’lı topraklarda ise mangan eksikliği görülmektedir. Mangan bitkide klorofil oluşumuna yardım eder. Bitkide enzimatik ve fizyolojik olaylarda katalizör görevi üstlenir. Karbonhidratların suya ve karbondioksite parçalanmasında ve solunum olaylarında görev almaktadır. Mangan noksanlığı magnezyum noksanlığına çok benzer aradaki fark, magnezyum noksanlığında semptomlar yaşlı yapraklarda görülür. Manganda ise genç yapraklarda başlamaktadır. Mangan fazlalığında, fosfor indirgenerek demirin etkinlik kazanmasına engel olur ve bitkide demir noksanlığı görülmeye başlar. Özellikle yüksek pH’lı ve kireç içeriği yüksek topraklarda, bitkide mangan noksanlığını gidermek için yaprak uygulaması daha iyi sonuçlar verir. Mangan bitkide mobil olmadığı için 2-3 uygulama bunun için yeterli olmaktadır.
Mangan’ın Bitkideki Görevleri ve Noksanlık Belirtileri
•Demir ile birlikte kloroplastın oluşumuna yardım eder. Eksikliğinde kloroplast bozulur ve yaprak ayasında sarı lekeler gözlemlenir. •Kloroplastik protein oluşumunda etkilidir. •Enzim ve ko-enzim görevi yapar.
•Enzimlerin elektron transferi için gereklidir. Mangan Alınımını Azaltan Koşullar •Yüksek pH’lı ve kireçli topraklar. •Yüksek organik maddeli topraklar. •Sertleşmiş ve fazla sulanan havasız topraklar. •Demir,
çinko ve bakır gibi elementlerin fazla oranda olması.
Yaprak yüzeyinin genişlemesini teşvik eder, fotosentezi ve döl tutmayı artırır. Mangan noksanlığında genç yapraklarda damarlar arası sararma gözlemlenir, bazı bitkilerin yapraklarında sarı noktalar ve lekeler
oluşur. Fotosentez alanı giderek daralır ve noksanlık ilerledikçe bitkide kuru madde birikimi yavaşlar. Bunun sonucunda verim ve kalite önemli ölçüde geriler. Fasulye, soğan, bezelye, salatalık, domates gibi
sebzeler; şeker pancarı, patates, pamuk gibi tarla bitkileri ve elma, kiraz, narenciye gibi meyve ağaçları mangan eksikliğine en duyarlı türlerdir.
Ambalaj: 1-5 10 Lt